Vitaal blijven

Ouder worden; iedereen doet het, maar niemand wil het.Oud worden willen we vaak wel, maar de bijkomende gebreken…

De levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren elk jaar licht toegenomen. In 2019 was de levensverwachting bij geboorte 80,5 jaar voor mannen en 83,6 jaar voor vrouwen. (Bron: CBS).

Helaas gaat ouder worden in de meeste gevallen niet helemaal zonder gebreken. Bij de een zijn deze gebreken, als het gaat om de fysieke gezondheid, groter dan bij de ander. Nu is het niet zo dat we hier geen invloed op hebben.
Hoe groot de ervaren hinder van de gebreken zijn hangt samen met de levensstijl. Deze levensstijl ligt grotendeels binnen eigen beheer; eet ik gezond, beweeg ik genoeg, rook ik, hoeveel alcohol nuttig ik enz.

Beweeg ik genoeg?
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen heeft als richtlijn bij ouderen 2,5 uur per week matig intensief (licht versnelde ademhaling) bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten. De invulling hiervan kan per persoon sterk verschillen, de ene persoon gaat liever individueel te werk, de ander heeft de motivatie vanuit een groep nodig. Bewegen kan altijd; waar een wil is, is een weg.

Hoe kan de fysiotherapeut bij fysieke klachten ondersteunen?
Soms is een duwtje de goede kant op voldoende om (weer) zelfstandig te gaan en blijven bewegen. Bijvoorbeeld ondersteuning bij verbeteren van de conditie of kracht, zodat de gewenste activiteit weer goed uitgevoerd kan worden.
Andere keren is het juist de begeleiding; doe ik het goed, ga ik mijn grenzen niet over, doe ik wel genoeg, een reden om in een groep te komen trainen.

Bezoek ons

Schuiven naar boven