Triggerpoint behandelmethode

Iedereen kent het wel; een knoop in de spieren. Maar wat is dat nu eigenlijk? Met een mooi woord noemen ze dit myiofaciale triggerpoints.

Wat is een triggerpoint
Een triggerpoint is een samenklontering (contractie) van spiervezels op microniveau in de spier. Hierdoor ontstaat in de spier een gedeelte dat uitgerekt wordt en een ‘knoop’.

Hoe ontstaat een triggerpoint
Hoe een triggerpoint begint is niet altijd te herleiden, wel is er altijd een trigger aanwezig die voor overbelasting van de spier zorgt. Deze trigger kan erg verschillen, enkele voorbeelden zijn; stress, lang durig een verkeerde houding, een onverwachte beweging.

Symptomen van een triggerpoint
Één van de bekendste symptomen van een triggerpoint is pijn. Wanneer een triggerpoint zich in de hals/nek/schouder regio bevindt resulteert dit vaak in hoofdpijn. Een ander bekend symptoom is de uitstraling; de pijn trekt dan door naar een aangrenzend ledemaat bijv. van uit de onderrug/bil naar het been, soms zelfs tot in de voet.

Wat is er aan te doen
Een triggerpoint is goed te behandelen. Afhankelijk van hoelang de klachten al aanwezig zijn en de locatie van het triggerpoint duurt dit langer of korter. De behandeling bestaat uit manuele handelingen of met gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast is het rekken van de spier ook erg belangrijk.

Denk je nu, dit herken ik! Bel, mail of app voor een afspraak

Bezoek ons

Schuiven naar boven