COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische longaandoeningen waarbij er de luchtwegen ontstoken en de longblaasjes beschadigd zijn. De luchtweg wordt voor een deel geblokkeerd, waardoor het ademhalen moeilijker gaat dan normaal. Mensen met COPD hebben daardoor sneller last van benauwdheid en kortademigheid, en kunnen regelmatig last hebben van longaanvallen, exacerbaties genoemd. 

Vaak wordt COPD veroorzaakt door roken. Daarnaast kunnen leeftijd, erfelijkheid en blootstelling aan schadelijke stoffen het risico op het ontstaan vergroten. Wanneer iemand de diagnose krijgt, wordt daarom aangeraden direct te stoppen met roken. 

De fysiotherapeut kan patiënten helpen met het verbeteren en behouden van de conditie, kracht en fysieke activiteit. Daarnaast kan deze helpen met tips en ademhalingsoefeningen om het benauwde gevoel te verminderen. Op deze manier nemen de klachten af en wordt het risico op een longaanval verminderd. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven en een hogere levensverwachting. 

Fysiotherapie wordt vanaf COPD GOLD II vanuit de eerste behandeling in de basisverzekering vergoed. Hoeveel behandelingen dit zijn, hangt echter af van de ernst van COPD en het ziektebeloop. Ook krijgt u in het eerste behandeljaar meer vergoed dan het tweede behandeljaar en later. Om hoeveel behandelingen het exact gaat, kunt u informeren bij de fysiotherapeut.

Bezoek ons

Schuiven naar boven